MARKTVISIE | Prijscorrectie omhoog

Samenvatting:

  • Prijzen corrigeerden in de loop van week 9 weer iets omhoog
  • Korte termijn prijzen door wisselvalliger weer de komende weken en kooplust door het lage prijsniveau
  • Lange termijn prijzen door oplopende grondstofprijzen, vooral de CO2-emissierechten
  • Weer in week 10: wisselvaliger, temperaturen omlaag naar normaal, meer wind
  • Lage APX-elektraprijzen, minder vraag door het mooie weer

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  20 feb 27 feb
TTF daggas 17,10 16,85
TTF apr 19 17,75 17,10
TTF jaar 2020 19,70 19,60

Elektra in euro/MWh

  20 feb 27 feb
OTC base apr 19 45,35 43,70
OTC peak 20 60,50 60,00
OTC base 20 50,10 50,25

 

Terugblik korte termijn

De TTF-daggasprijs bewoog op en neer, maar per saldo nog wel omlaag ten opzichte van midden week 8. Er was meer vraag van centrales door gebrek aan wind en een paar heldere nachten met veel uitstraling. TTF-gas voor de komende maanden liep vanaf medio week 9 ook weer licht omhoog. Het prijsniveau van 17 euro/MWh lijkt als bodem te fungeren en dat lokt meer kopers naar de markt. Ook de nog steeds op de achtergrond sluimerende angst voor kou in maart speelt mee, hoewel de kans daarop heel klein is.

De APX-prijzen handhaafden zich op het lage niveau van vorige week. Fraai weer zorgt voor minder vraag. Gebrek aan wind werd deels gecompenseerd door de zon.  Gemiddeld waren de peakprijzen rond de 46,5 euro/MWh en offpeak gemiddeld 41-43 euro/MWh. De prijzen in Duitsland en Frankrijk liggen nog lager dan bij ons, door meer duurzame productie (zon) en een goede beschikbaarheid van (kern)centrales.

Onbalansprijzen waren doorgaans laag, maar soms onrustig door het fraaie weer en problemen met de interconnectie (grenscapaciteit).

De dagsparkspread voor WKK bleef met 20-22 euro/MWh laag door de lage APX-prijzen. Die voor kwartaal 2 2019 handhaafde zich rond de 23 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van de kwartaalprijzen gas en elektra.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen gas en elektra liepen achter de grondstoffen aan. Eerst omlaag, daarna weer omhoog. De olieprijs steeg boven de 66 dollar/vat; steenkool (ARA 2020) ging deze week omhoog met 1 dollar naar 78,6 dollar/ton en de CO2-emissierechten (EUA Dec 20) na een dieptepunt vorige week (19,2 euro/ton) weer richting de 21 euro/ton.

De WKK sparkspread voor 2020 handhaafde zich tussen de 28 en 29 euro/MWh door de gelijkgerichte prijsbewegingen van gas en elektra.  

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op stabiel. Handelaren houden de weersvoorspellingen de komende weken angstvallig in de gaten. Als half maart de winter echt voorbij blijkt te zijn, geeft dat ruimte voor verdere daling. De gasopslagen gaan dan voller dan ooit de zomer in (verwachting: 5 miljard m3 eind maart; vorig jaar: 1 miljard m3). Ook de wereldwijde toename van LNG-productie gaat gewoon door in 2019.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Het wordt weliswaar iets minder warm, maar er komen begin week 10 ook een paar dagen met meer wind (kracht 5) aan. Windstoten kunnen dan voor de nodige onrust in de onbalans zorgen.

De weekforward voor week 10 is laag (42,25euro/MWh); een paar euro onder de APX-baseprijzen van midden week 9.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we onze marktverwachting op onzeker. De situatie is niet gewijzigd ten opzichte van de afgelopen weken. Vooral de CO2-emissierechten blijven een bron van onzekerheid door de Brexit en de naderende deadline (eind april) voor het inleveren van de rechten voor de emissies in 2018.

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt