ARTIKEL | Een teler is goed in telen, wij in energie

De energiemarkten zijn volop in beweging. En daarin schuilt nu juist de uitdaging, vinden Marjolein Brökling en Jasper Elzinga van de afdeling Inkoop van AgroEnergy. Geen dag is hetzelfde, je weet nooit wat er gebeurt, er is altijd wel iets aan de hand, zeggen ze. “Het is onze taak om ontwikkelingen op de energiemarkt zodanig te vertalen dat de tuinder er zijn voordeel mee kan doen.”

Sinds de coronacrisis werken Marjolein Brökling en Jasper Elzinga niet meer op het kantoor van AgroEnergy in Delft, maar vanuit huis. De twee zijn het gewend om thuis te werken. Inkoper bij AgroEnergy zijn is geen nine-to-five job. De in- en verkoop van bijvoorbeeld elektriciteit op de APX-markt gaat elke dag door, ook in de weekeinden en tijdens feestdagen.

De APX-markt is een day ahead-markt waarop vraag- en aanbodvolumes van elektriciteit op uurbasis worden ingeboden. “De APX is een veiling voor de volgende dag. Dit is een geautomatiseerd proces, maar als afdeling Inkoop houden we continu de vinger aan de pols en voeren we controles uit. Indien nodig sturen we bij. Op die manier zorgen we ervoor dat er iedere dag en op de juiste manier elektriciteit wordt verhandeld voor de tuinder.”

Spannende wereld

De afdeling Inkoop van AgroEnergy bestaat, naast senior energie-analist Marjolein Brökling en energie-analist Jasper Elzinga, uit energie-analist Jaap de Bruin en directeur energielevering Peter van den Berg. Brökling en Elzinga zijn verantwoordelijk voor elektriciteit, De Bruin en Van den Berg voor gas. Marjolein Brökling werkt sinds november 2008 voor AgroEnergy, met veel plezier. “Al meer dan tien jaar, maar zo voelt dat niet”, lacht ze. “De energiewereld is een spannende wereld. De dynamiek is groot, het is nooit saai. Ik ben nog lang niet uitgekeken op het werk wat we doen.”

Jasper Elzinga is de junior binnen het team. Hij werkt sinds oktober 2019 bij AgroEnergy, daarvoor was hij twaalf jaar werkzaam bij Eneco Zakelijk. “Ik heb ervaring in de energiebranche, maar in mijn baan bij AgroEnergy kom ik veel nieuwe en ingewikkelde zaken tegen.

Jasper Elzinga

Inkoopwacht

Op de afdeling Inkoop heeft één collega de hele dag inkoopwacht. Hij/zij is verantwoordelijk voor de in- en verkopen van gas, warmte en elektriciteit; de andere collega’s zijn bezig met activiteiten als het beantwoorden van vragen van andere afdelingen of het ontwikkelen van projecten.

De afdeling Inkoop vindt het belangrijk om tuinders continu op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de prijsvorming en op de energiemarkt. Gaan de prijzen omhoog of omlaag en waarom doen de prijzen wat ze doen? “Bij tuinders gaat het om grote volumes”, zegt Elzinga. “Als de prijs goed is, kunnen zij ook alvast een stukje energiebehoefte voor volgende jaren vastleggen. Wij zeggen niet tegen de tuinder dat de prijs goed is en dat hij nu moet kopen. Maar we willen wel voldoende input leveren op basis waarvan hij een goede beslissing kan nemen.

Daarnaast let de inkoopwacht goed op wat het totale volume is dat wordt vastgelegd. Als het heel druk wordt, geven we de handelaren van tevoren een seintje, zegt Brökling. “Het is allemaal tijdkritisch: het moet snel en secuur gebeuren.” Ondertussen wordt de markt in de gaten gehouden, een markt die ieder uur verandert, aldus de energie-analist. “Een tuinder kan niet de hele dag met energieprijzen bezig zijn. Onze klanten kunnen op de portal gas tegen een vaste prijs klikken of aangeven bij welke prijs zij gas willen inkopen. Stel: een tuinder wil voor volgend jaar een half miljoen kuub gas inkopen als de prijs onder de veertien cent/kuub komt. Dan houden wij dat voortdurend voor hem in de gaten. Als de limiet wordt bereikt, dan wordt die door ons bevestigd en leggen wij de transactie vast.”

Coronacrisis

Door de coronacrisis zijn de gasprijzen flink gedaald, weten de inkopers. In de eerste weken van de crisis zagen ze dat vooral siertelers het moeilijk hadden, waardoor deze bedrijven hun energie-inzet terugschroefden. In de glasgroenteteelt was juist sprake van een toenemende vraag. “Tuinders weten ook dat ze nu heel goedkoop gas kunnen kopen, en dat het interessant kan zijn om voor meerdere jaren in te kopen”, zegt Elzinga. “De dagprijs bedraagt momenteel (eind mei, redactie) iets meer dan 5 cent/m3 gas. Dat is bizar laag, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Met het dalen van de gasprijs nam de inkoop medio maart toe, maar een tuinder moet zich ook kritisch afvragen of hij het wel echt nodig heeft.”

“Wij willen toegevoegde waarde bieden in de specifieke situatie van de ondernemer, zodat hij zo weinig mogelijk werk hoeft te steken in zijn energiemanagement.”

Bijdragen aan verdere verduurzaming

De afdeling Inkoop van AgroEnergy streeft ernaar de tuinder zoveel mogelijk te ontzorgen. Een tuinder is goed in telen, wij zijn goed in energie, zeggen Brökling en Elzinga. “Het is onze taak om ontwikkelingen op de energiemarkt zodanig te vertalen dat de tuinder daar zijn voordeel mee kan doen”, vertelt Brökling. “Wij willen toegevoegde waarde bieden in de specifieke situatie van de ondernemer, zodat hij zo weinig mogelijk werk hoeft te steken in zijn energiemanagement.”

Marjolein Brökling

De energie-analisten zien ook dat tuinders volop bezig zijn met verduurzamen van hun energievoorziening. Zo zijn onder meer zonnepanelen in opmars. “Bijna vijfhonderd van de drieduizend tuinbouwbedrijven in ons land hebben inmiddels zonnepanelen liggen”, zegt Brökling. “Wij denken met de tuinder mee, over hoe hij hier het maximale rendement uit kan halen. Zo ontwikkelen we momenteel een zon-module voor BiedOptimaal. Dit datagedreven programma maakt, op basis van diverse parameters, automatisch een optimale APX-bieding.  Met de speciale zon-module is BiedOptimaal straks ook in staat om een goede APX-bieding te doen voor de elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen. Deze wordt gebaseerd op de weersverwachting van de volgende dag. De tuinder hoeft hier dus zelf niet over na te denken, maar wordt volledig ontzorgd. Op deze manier willen wij als AgroEnergy ook een steentje bijdragen aan de verdere verduurzaming van de glastuinbouw.”


Dit is een samenvatting van het artikel wat verschenen is in KAS Magazine in juni 2020.

 

Download hier het volledige artikel

© Bron: KAS Magazine | www.kasmagazine.nl

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt