MARKTVISIE | Prijstrend draait naar beneden

Samenvatting:

  • Prijzen daalden vanaf medio week 10 weer
  • Korte termijn prijzen door minder vraag (mild weer en veel wind) en goede aanvoer
  • Lange termijn prijzen door lagere grondstofprijzen
  • Weer in week 11: wisselvallig met veel wind en regen; temperatuur rond normaal
  • Lage APX-elektraprijzen door mild weer en veel wind.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  27 feb 6 mrt
TTF daggas 16,85 16,90
TTF apr 19 17,10 16,60
TTF jaar 2020 19,60 19,25

Elektra in euro/MWh

  27 feb 6 mrt
OTC base apr 19 43,60 44,20
OTC peak 20 60,00 61,30
OTC base 20 50,25 51,35

 

Terugblik korte termijn

De TTF-daggasprijs liep eind week 9 nog op door kouder weer. Inmiddels is de prijsrichting weer omlaag gericht. Er is minder vraag door milder weer met veel wind, ook voor export. Daarnaast is de aanvoer onverminderd goed, zowel via de pijpleidingen als van LNG. De LNG-spotprijs in Europa ligt nog maar een fractie onder de Aziatische prijs (van ca. 18,3 ect/m3). Europa blijft daardoor een aantrekkelijke bestemming door de lagere transportkosten voor LNG-schepen uit Afrika, Rusland en Noord Amerika. TTF-gas voor de komende maanden is nu goedkoper dan daggas; een gevolg van de goed gevulde opslagen, de LNG aanvoer en het einde van de winterperiode.

De APX-prijzen bleven laag. Er was weinig vraag en veel duurzame productie. Gemiddeld waren de peakprijzen tussen de 45 en 50 euro/MWh en offpeak gemiddeld rond de 40 euro/MWh. De prijzen in Duitsland en Frankrijk waren ook deze week lager dan bij ons door het grote aandeel duurzame productie wind en hydro.

Onbalansprijzen waren doorgaans laag, maar soms onrustig door de buien en wisselende wind. De dagsparkspread voor WKK handhaafde zich rond de 22 euro/MWh door de lage APX-prijzen. Die voor kwartaal 2 2019 steeg licht naar24,5 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen elektra gingen tot begin week 10 mee omhoog met de CO2-emissierechtenprijs. De dip in week 8 onder de 19,5 euro/ton was een koopsignaal voor speculanten. Zij dreven de prijs vorige week op tot boven de 23 euro/ton. Nu daalt hij weer, net als de steenkoolprijs. De OTC-elektraprijzen volgden mee omlaag. TTF-gas voor de lange termijn daalde vanaf begin week 10 ook weer. Vooral door de lagere steenkoolprijs. De olieprijs deed niet veel en handhaafde zich rond de 66 dollar/vat. De WKK sparkspread voor 2020 steeg met de elektraprijs mee naar 30-31 euro/MWh.

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op stabiel. Kans op lichte daling is het grootst. Het blijft mild weer en de wind zorgt voor minder vraag van gascentrales.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Het milde weer met veel wind (kracht 5) en regen houden de prijzen laag. Een goede aanwijzing daarvoor geeft de weekforward voor week 11. Die was 44,75euro/MWh; ongeveer gelijk aan de APX-baseprijzen van midden week 10.

De buien en de wind kunnen ook de komende week weer voor de nodige onrust in de onbalans zorgen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we onze marktverwachting op onzeker. Reden is het grillige verloop van de grondstofprijzen. De prijzen voor steenkool en de CO2-emissierechten blijven moeilijk te voorspellen. Vooral bij de CO2-emissierechten, omdat daar veel speculanten in de markt zitten .

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt