Marktvisie|Korte termijnprijzen laag en onder druk

Samenvatting:

  • Daggasprijzen behoorlijk onderuit afgelopen week; onderhoud Nordstream makkelijk opgevangen
  • Grondstoffen steunen lange termijnprijzen
  • Wisselvallig weer zorgt voor hogere en beweeglijke elektra spotprijzen
  • Emissierechten naar recordhoogte
  • Steenkoolprijzen hebben de wind in de rug, maar voor hoelang?

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m38 juli15 juli
TTF daggas5,354,60
TTF aug ’205,805,10
TTF jaar ’2112,8012,55
Elektra in euro/MWh8 juli15 juli
OTC base aug ’2032,9531,80
OTC peak ’2148,8048,80
OTC base ’2141,5541,65

Terugblik korte termijn

Ook afgelopen week waren de spotmarkten voor elektriciteit erg beweeglijk. Van vrijdag t/m zondag waren de APX- en onbalansprijzen laag: APX tussen 15 en 35 euro/MWh en de onbalansprijs dook regelmatig onder het basisniveau van 20 euro/MWh met af en toe spikes naar hoge negatieve prijzen. Vanaf maandag zijn de APX-prijzen iedere dag wat hoger, met vandaag tussen 30 en 45 euro/MWh. De onbalans houdt haar basisniveau van 20 euro/MWh, maar we zien minder spikes omlaag en vaker ook omhoog.  Negatieve APX-prijzen hebben we afgelopen week dus niet gezien.

De daggasprijs verzwakte duidelijk afgelopen week. Het onderhoud aan de Yamal-pijpleiding was vorig weekend afgerond en de start van het onderhoud aan de Nordstream-leiding (van afgelopen dinsdag tot 26 juli gepland) werd opgevangen door aanzienlijke onttrekkingen uit de ondergrondse gasopslag in Bergermeer. Ook zijn er meer LNG-aanlandingen, zowel op Gate als in de UK, dan in de afgelopen weken. In Engeland zijn er deze maand 9 aanlandingen gepland tegen 2 in juni. Van de 9 moeten er 6 nog komen trouwens. In Gate zijn er intussen 3 schepen ‘geland’ en worden er nog 3 verwacht tot eind van de maand.

Terugblik lange termijn

De elektriciteits- en gasprijzen voor de rest van 2020 zijn deze week behoorlijk verzwakt. Zo is gas voor Q4 ‘20 nu richting 10 ct/m3, veel lager is het nog niet geweest. Dit komt vooral door de ruime aanvoer van gas en de verbeterde beschikbaarheidscijfers van de Franse kerncentrales. Ook de ontwikkeling op de spotmarkten gaf al de indruk dat de prijzen voor de komende winter (en wellicht ook voor de komende jaren) overgewaardeerd zijn.

De lange termijnprijzen stonden vooral onder invloed van de grondstofmarkten. De olieprijs was afgelopen week vrij stabiel. Kijk je over een wat langere periode, dan zie je een langzame maar gestage prijsstijging. Brent olie voor sept’20 nadert nu de 44 dollar/vat. De verre termijnen zijn zelfs al weer richting 50 dollar/vat. Er was deze week prijsopdrijvend nieuws voor olie: de olievoorraden in de VS waren onverwacht fors gedaald en de OPEC bereikte een akkoord over een productieniveau voor augustus dat slechts iets hoger ligt dan dat van juli.

De meest opvallende grondstof was deze week de CO2 emissierechten. Die bereikten afgelopen week een record hoge prijs van boven 30 euro/ton. Alle experts wijzen erop dat dit speculatie moet zijn, want niemand kan een fundamentele reden bedenken voor het hoge niveau op dit moment. Men vermoedt dat het gerelateerd is aan de aandelenkoersen die ook stevig in de lift zijn en fors bewogen onder overwegend positieve berichten over de COVID-crisis. De CO2-emissieprijs beweegt binnen de dag 1 tot 2 euro/ton, dat wijst ook sterk op speculatie.

De steenkoolprijs heeft afgelopen week haar stijging van de laatste weken versterkt doorgezet. De prijs voor cal21 is intussen de 60 dollar/ton voorbij, een prijs die we sinds februari niet meer gezien hebben. Experts begrijpen overigens ook deze stijging niet en voorspellen dat de steenkoolprijs wel weer omlaag gaat.

De combinatie van stijgende grondstofprijzen en lagere spotprijzen heeft de termijn gasprijzen redelijk gelijk gehouden afgelopen week. De OTC elektriciteitsprijzen voor de verdere jaren zijn in de meeste producten wat omhoog. De stijging van CO2-rechten en steenkool werkt hier harder in door. Gevolg van deze combinatie is dat de WKK sparkspreads verder verbeterd zijn.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Voor de korte termijn is het meest waarschijnlijk dat de prijzen op de huidige niveaus blijven. Op daggas zien we dat het dieptepunt van deze week (4 ct/m3) ook wel de bodem is, en de prijs vervolgens weer wat opveert. Bij de ruime beschikbaarheid is er ook geen reden voor echte stijging, ondanks het lage niveau.

Voor elektriciteit is de prijs erg weersafhankelijk. Vandaag is het wisselvallig, met hogere prijzen. Vanaf morgen wordt het rustiger en zonniger, en zijn lagere prijzen te verwachten t/m zondag. Vanaf maandag wordt het weer wisselvalliger. De windverwachting is laag, dus de kans op langdurig negatieve prijzen is klein.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijn gas handhaven we onze verwachting op stabiel. De lagere korte termijnprijzen dempen de onzekerheid over de lange termijn. Met 10 ct/m3 nadert de Q4 ‘20 prijs wel een soort van bodem.

De richting van de OTC-elektriciteitsprijzen is onzeker. Enerzijds kunnen steenkool- en CO2-emissieprijzen de OTC-prijzen verder omhoog drukken, anderzijds wordt de kans op een prijscorrectie omlaag steeds waarschijnlijker.

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt